Hoe overleef ik de feestdagen?

Wij delen een aantal goede tips om je zonder kleerscheuren door de feestdagen te loodsen en het perfecte cadeau te vinden voor Kerst.

Hoe overleef ik de feestdagen?
© DinnerGift - Joke de Nef Fotografie

Note: if you would like to read this in English, please visit this link.

De verjaardag van Sinterklaas is voorbij, dus dat betekent dat de kerstboom eindelijk binnengehaald en versierd kan worden! Overal hoor je kerstmuziek en hoewel dit voor veel mensen een magische tijd betekent, kan het ook heel stressvol zijn. Vooral het geven van cadeaus dan. 🎄🎁☃️

Maar maak je geen zorgen, wij zijn hier om een aantal goede tips te delen en je zo zonder kleerscheuren door de feestdagen te loodsen! Hieronder vind je tips hoe TableFixr en DinnerGift je kunnen helpen bij het vinden van het perfecte cadeau, maar ook om te navigeren door het mijnenveld van sociale regels.

Tip 1: Leer je slachtoffer kennen

De sleutel tot het perfecte cadeau is je slachtoffer kennen (maak je geen zorgen, na het lezen van deze blog, zullen ze niet meer je "slachtoffer" zijn). Wat zijn hun interesses? Wat vinden ze leuk, wat zijn hun politieke overtuigingen (al is het maar om van dat onderwerp weg te blijven aan tafel). Het is veel gemakkelijker om te weten wat voor soort restaurant of boek ze leuk zouden vinden, of wat voor soort activiteit ze graag zouden gaan doen, als je hier even bij stilstaat. Zoek ook uit wat er op hun bucketlist staat en geef dat cadeau! Op die manier weet je zeker dat het een activiteit is die ze leuk vinden, maar geef je ze ook nieuwe ervaringen.

Als gebruiker van TableFixr  kan je je favoriete restaurants toevoegen en de restaurants die je ooit nog eens zou willen bezoeken. Vul je bucketlist aan en laat je Secret Santa subtiel weten waar hij de lijst kan vinden. Dat is al één Kerstcadeau minder waar je je zorgen over hoeft te maken.

Ontdek hun favoriete restaurant of bucket list op de app TableFixr

Tip 2: Back-up plan voor onverwachte cadeaus

Deze tip kregen we van een klant van DinnerGift (sorry, J. ik ben vreselijk in het bewaren van geheimen).

Er is niets zo gênant als met een vriend of familielid af te spreken rond de feestdagen en ze hebben een cadeau voor jou gekocht, maar jij niet voor hen! Daarom deze gouden tip: koop een aantal cadeaubonnen voor een bepaald bedrag (€ 20, € 50, € 100,...) en neem ze mee als je op bezoek gaat. Op die manier, heb je altijd iets achter de hand, moest je een onverwacht cadeau krijgen!

PS als je een cadeaubon overhoudt na de feestdagen, dan kan je deze nog altijd inzetten als je partner zegt dat er geen budget is om te gaan eten 😉 (zie geheime tip nummer 6).

© DinnerGift Experience

Tip 3: Cadeaubonnen als belevenis

Veel mensen zijn niet zo gek op cadeaubonnen geven of krijgen. Maar wij geloven dat die reputatie niet terecht is (shocking, we know)! Maar denk hier eens over na: onze planeet kreunt enorm onder het gewicht van een economie die stimuleert om spullen te verzamelen die we niet echt nodig hebben. En deze ongezonde traditie is nooit zo aanwezig als rond de feestdagen. Met een cadeaubon kan de ontvanger echter iets uitzoeken dat hij of zij écht wil hebben en niet meteen zal weggooien nadat je het huis hebt verlaten.

Bovendien kan je met cadeaubonnen ervaringen cadeau doen. Bestaat er een betere manier dan dat om herinneringen te maken? Zo kan je ze iets nieuws laten ervaren, of iets wat ze uit zichzelf nooit zouden gaan doen.

Ten slotte kan het je helpen als je de Secret Santa bent van Melissa van de boekhouding of Koen van den IT, die al elk hebbedingetje heeft dat je in het Makro krantje terug kan vinden.  

Het zal je natuurlijk ook niet verbazen dat wij vooral gek zijn van te mogen gaan eten in ons favoriete restaurant of een spannend restaurantje waar we nog niet van gehoord hadden. Een geweldige plek om inspiratie op te doen, is de cadeaubonnen selectie van de leukste restaurants op DinnerGift!

Met de TableFixr app kun je dan weer samen met je vriend een restaurant-jacht doen en zien welk restaurant de app adviseert dat hij of zij leuk zou vinden.

Tip 4: Hoe maak je cadeaubonnen minder saai

Dat gezegd hebbende, we haten hoe cadeaubonnen zoooo saai kunnen zijn!!! Niemand vindt het leuk om een lelijk uitgeprint papiertje in zwart-wit te ontvangen, vol met verkoopsvoorwaarden. Het voelt gewoon zo ondoordacht en onpersoonlijk aan. Tuurlijk, je vindt het misschien leuk wat je met het geld kunt doen, maar laten we eerlijk zijn, je hart gaat er niet sneller van slaan.

Als je moeite doet om uit te zoeken wat die persoon leuk vindt en daar een goed verhaal omheen maakt, kunnen cadeaubonnen een zalig cadeau zijn.

Plan een hele dag uit

Iets wat we graag doen bij TableFixr en DinnerGift, is onze vrienden verrassen met een hele dag vol leuke activiteiten. We schrijven op een leuk kaartje dat we ze naar een stad sturen, vertellen ze waar ze kunnen ontbijten (en geven er een cadeaubon bij), welk museum ze moeten bezoeken of naar welk verborgen steegje ze moeten gaan voordat ze gaan lunchen in een restaurant dat op hun bucketlist stond (inclusief cadeaubon), en ga zo maar door. Wat is een beter cadeau dan vrienden een geweldige dag te geven waarvoor zij niets moeten regelen?! Vooral als je een oppas, vervoer en een datum hebt geregeld.

Zoek bedrijven die moeite steken in het ontwerp van hun cadeaubonnen

Als een cadeaubon eruit ziet als een klein kunstwerkje, maakt het je cadeau al een stuk leuker. Dus zoek een bedrijf dat weet hoe belangrijk dit deel is!

Wist je dat DinnerGift een persoonlijk ontwerp maakt voor elk van hun restaurants? Dit maakt de bonnen mooi én leuk om te ontvangen.

Koop een mand en vul die met kleine cadeautjes

Niet enkel een mooi ontwerp maakt een cadeaubon leuk. Wat je ook kan doen, is bijvoorbeeld 90% van je cadeaubudget in de cadeaubon zelf steken en 10% in kleine cadeautjes die met het onderwerp te maken hebben.

Als het een cadeaubon voor een spa is, omring hem dan met betaalbare bruisballen, gezichtsmaskers en handlotion. Of als het een bon is voor dat nieuwe Italiaanse restaurant waar iedereen het over heeft, vul hem dan met wat zelfgemaakte tomatensaus en ambachtelijke pasta.

Het maakt de cadeaubon niet alleen aantrekkelijker, ze kunnen ook een voorproefje (of snack) krijgen voordat ze het eigenlijke cadeau ervaren.

Leg de cadeaubon in het midden van een (handgeplukt) boeket.

Uiteraard is een handgeplukt boeket niet het beste idee tijdens de kerstdagen, maar denk eens aan deze tip voor de verjaardag van je beste vriendin in de lente of zomer. Het maakt het niet alleen veel persoonlijker, het kost je ook niets!

Maar zoek voor Kerstmis een lokale bloemist of droogbloemen en verstop je cadeaubon in het midden van het boeket. Geloof ons, het is een super leuke verrassing om in zo'n mooie verpakking plots een cadeaubon terug te vinden.

© DinnerGift

Tip 5: Als je niet het cadeau hebt gekregen dat je wilde

Als je niet het cadeau hebt gekregen dat je wilde, bedenk dan dat de persoon die je het cadeau heeft gegeven, waarschijnlijk wel zijn best gedaan heeft. Dus begin met je pokerface voor de spiegel te oefenen, zodat je jouw oma's hart niet breekt en oefen het uitroepen van “Omg, dit wou ik al zo lang!!!” in een bandopnemer tot het natuurlijk overkomt.

En als dit allemaal voorbij is, kun je je cadeau weggeven aan een plaatselijke tweedehandswinkel of aan iemand die er wel blij mee zou kunnen zijn. Iemand blij maken en je huis opgeruimd houden! Kan het nog beter (los van een cadeau gekregen hebben dat je effectief wou natuurlijk)?

Geheime tip 6: Als je partner zegt dat er geen geld is om op restaurant te gaan

Nog een tip om al tijdens de feestdagen voor te bereiden: als je partner doorheen het jaar zegt dat ze geen geld willen uitgeven om op restaurant te gaan, zeg dan dat je cadeaubon gekregen hebt tijdens Kerst!

En ook: koop al een aantal cadeaubonnen zodat je zeker voorbereid bent...

Meer weten over het perfecte cadeau op DinnerGift en je verlanglijstje bewerken op TableFixr? Ontdek meer op onze website en de app!