Waar echte Antwerpenaren eten

Kreeft, toast beenmerg, pork ricebowls of vol-au-vent? Waar gaan de échte Antwerpenaren nu eigenlijk heen voor lekker eten en drinken? Plekjes die de dagtoeristen niet kennen. In kleine steegjes, vergeten buurten of op het kleine, hippe pleintje. De DinnerGift zussen vertellen er alles over!

Waar echte Antwerpenaren eten

Kreeft, toast beenmerg, pork ricebowls, krabbenscharen of vol-au-vent? Er verschijnen regelmatig artikels en blogs over nieuwe hotspots in Antwerpen, maar waar gaan de échte Antwerpenaren nu eigenlijk heen voor lekker eten en drinken? Plekjes die de dagtoeristen niet kennen. In kleine steegjes, vergeten buurten of op het kleine, hippe pleintje. Lees er alles over in de blog van de DinnerGift zussen!

Ciro's

Ciro's is een echte Antwerpse getaway waar het lijkt alsof je eerst een teletijdmachine naar het verleden genomen hebt. In het chique café achtige interieur met spiegels en sanseveria’s aan de wand word je verwelkomd door een opgeklede gastvrouw en gastheer in wit hemd en zwarte broek. Champagne drink je er uit de echte, oude champagne coupes en voor je neus worden er meteen ‘zoute stokjes’ gezet. Verwacht op de kaart alleen maar Vlaamse klassiekers van chef Claude Sondag zoals merg op toast, cocktail garnalen, kalfshersentjes, escargots, vol-au-vent delux met kalfszwezeriken, paling in’t groen, coupe advokaat en café glacé. Je tafeltje zal overladen worden met zilver bestek en zilveren sauskommetjes. Beleef hier een glorieuze nostalgie van het oude Antwerpen.

Camino

Een heel ander uiterste is Camino, het hippe, Koreaanse restaurantje op het kleine plein dat grenst aan de muntstraat en de kloosterstraat, uitgebaat door trio David, Lynn en  Ceriel. Jonge Antwerpenaren komen er samen om met veel aan kleine tafels te zitten en er kruidige gerechtjes te delen. Eerst kiezen ze er een flesje natural wine en wordt er gestart met spicy komkommer, geroosterde pompoenpitten en cashews. Dan worden hun tafeltjes vol gezet met Pork Belly buns, gerookte aubergine, spicy ossenstaart noodles, hamachi, traag gegaard buikspek, BBQ mais en Korean fried chicken. Zak er de hele avond door met Koreaanse pruimenlikeur en ga nooit meer naar huis!

Den Beer

Een plek in Antwerpen met uitsterven bedreigd is absoluut het wereld onbekende restaurantje Den Beer. Om het te vinden, moet je eerst hopeloos verdwalen in de kleine straatjes van Borgerhout en dan plots zie je, de vitrine met neon lampen en geruite gordijnen. Het enige dat je er vindt is: Kreeft. Bestel je er iets anders? Ga er dan niet heen! Kreeften in oude koperen potten worden op tafel gezwierd en de wijn vloeit er rijkelijk. Het slabbetje dat je aan krijgt hangt er voor piet snot want wangen en onderarmen zullen gegarandeerd onder de saus en kruidenboter hangen. Kreeft flambé, kreeft à l’escargot of kreeft den Beer, voor iedereen wat wils. Wat het restaurantje écht beroemd maakt is de eeuwenoude uitbaatster Gusje! Niemand weet hoe oud ze écht is, maar klein krijg je haar niet. Hopelijk heb je Google maps op je telefoon, want hier strompel je pas midden in de nacht weer buiten.

Titulus

Dit prachtige, kleine, lichtjes alternatieve wijnbarretje in Antwerpen doet je even in Parijs wanen. Het zit er vol met stijlvolle, creatieve wezens die er even wegvluchten van de realiteit. Hun aanbod aan verfijnde wijntjes verandert elke twee weken waaronder bijvoorbeeld een rose pétillant, een frisse ‘orange wine’, een diepe rode wijn of zelfs een interessante sake. Kies er allerlei lekkers bij uit hun delicatessen toog vol charcuterie en kazen, gevulde artisjokken, glazed ribs met cabbage of polenta met prei. Op donderdag geeft de eigenaresse Eva Vleugels steeds gratis tastings. Tijd voor jou om dit onbekende adresje te gaan ontdekken.

Fiskeskur

Aan het uiterste van de Scheldebocht, nog een heel stuk voorbij het MAS vind je Fiskeskur. Fiskeskur is een visrestaurant in een pandje dat de sfeer van een traditionele Scandinavische vissershut uitstraalt. De vis wordt er op een open vuur voor je klaargemaakt en er wordt steeds gewerkt met verse kruiden en vergeten groenten die van lokale boeren komen. Uiteraard vind je er wulloks, krabbenscharen en oesters op de kaart, maar een rijke bouillabaisse, gegrilde zwaardvis, mosseltjes en gegrilde halloumi kan je er ook bestellen. Kijk vooral uit dat je niet in de Schelde belandt, want Fiskeskur heeft een prachtig zicht op het water en de ondergaande zon.

‘t Hofke

‘t Hofke is een gezellig Frans-Belgische bistro verdoken in het kleinste steegje van Antwerpen. Het steegje bevindt zich vlakbij de Grote markt en blijft voor 99% van de voorbijgangers onopgemerkt. Het oude, robuuste pandje wordt uitgebaat door een liefdevolle familie en op de kaart vind je vooral comfortfood terug zoals kaas-en garnaalkroketjes, een stuk gegrilde zalm met pasta of een goed stuk vlees met pepersaus. De locatie en de ongelooflijke romantische sfeer van de boom op het minieme binnenkoertje dat verlicht wordt door lampionnetjes zorgt voor een onvergetelijke Antwerpse avond.